Havtornen – historia kohtaa tulevaisuuden
Havtornen toimi lastauslaiturina Vaasan höyrymylly Oy:lle, joka oli jonkin aikaa aikansa johtava elintarvikeyritys, jolla oli tehtaita usealla paikkakunnalla. Tänään Havtornen on ylioppilaskunnan talo Vaasassa.
1849-1874
Alexander Levón perusti Vaasan höyrymylly Oy:n Vanhaan Vaasan 1849, mutta Vaasan palon vuoksi 1852, kaupunki ja höyrymyllytoiminta siirrettiin niiden nykyiselle paikalle.
1874 maistraatti antoi luvan myllytoiminnalle ja mylly käynnisti toimintansa nykyisen Academillin paikalle.
1889-1891
Vuonna 1889 tulipalo tuhosi lähes koko myllyn. Mutta kesti vain kaksi vuotta ennen kuin toiminta oli jälleen käynnissä. Myllyyn hankittiin uudet höyrymoottorit sekä elevaattoritorni, joka helpotti viljan ja tavaroiden kuljettamista. Höyrymylly ja elevaattoritorni valmistuivat 1891, jolloin toiminta käynnistettiin uudelleen.
1908
Alkuperäiset elevaattoritornit jouduttiin purkamaan huonon jalustan takia ja ne rakennettiin uudestaan lähemmäksi rantaa. Uudet tornit valmistuivat 1908 ja ne sijaitsevat edelleen Sisäsatamassa.
Vilja kuljetettiin elevaattorikäytävää pitkin kuljetushihnoilla. Hammaspyörä – joka tänään löytyy Havtornen:in neljännestä kerroksesta – on alkuperäinen ja sitä käytettiin hihnan pyörittämiseen höyrymyllyn ja elevaattoritornin välillä. Jauhosäkit kuljetettiin spiraaleja pitkin lastauslaiturille.
Lastauslaituri sijaitsi nykyisen toisen kerroksen kohdalla (jossa nykyään on olohuone). Ovi sijaitsi rakennuksen eteläisellä puolella ja laituri meren puolella. Laituriin oli kiinnitetty veneitä, joista vilja kuljetettiin myllyyn ja sieltä pois. Elevaattoritornissa oli myös koneellinen elevaattori, joka imi viljan laivasta ja sitten se kuljetettiin myllyyn. Tällä koneella pystyttiin purkamaan laivoista jopa 30 tonnia viljaa tunnissa.
1910-1963
Mylly rakennettiin useammassa vaiheessa nykyiseksi Havtornen:iksi. Viimeinen lisäys tehtiin 60-luvulla, kun siilot rakennettiin. Silloin käytiin kova taistelu kaupungin kanssa niiden rakentamisesta, mutta koska mylly oli yksi kaupungin suurimmista työnantajista saatiin toimia vähän oman mielen mukaisesti.
1981-1992
80-luvulla puhalsivat muutoksen tuulet ja nimenvaihdon jälkeen Rantamylly (kuten Höyrymyllyä kansankielellä kutsuttiin) myytiin. Muutaman vuoden jälkeen toiminta siirtyi vielä eräälle toiselle yritykselle, joka lopulta lakkautti Höyrymyllyn toiminnan vuosina 1991-92.
2003-2006
Vuonna 2003 Harry Schauman stiftelse ja Åbo Akademin säätiö ostivat myllyn ja se herätettiin henkiin yliopistokampuksena. Samassa yhteydessä Åbo Akademin ylioppilaskunta etsi ylioppilaskunnan taloa opiskelijoilleen ja vuonna 2006 ylioppilaskunta osti Havtornen:in. Remontti ja rakennuksen ostaminen maksoivat 1,8 miljoonaa euroa.
2007
Vuonna 2007 ylioppilaskunnan toiminta sai muuttaa vastaremontoituihin Havtornen:iin sekä elevaattorikäytävään tornin ja Academillin välillä. Siihen aikaan toimintaa ylläpiti ylioppilaskunnan Vaasan osasto, mutta pari vuotta myöhemmin tämä lakkautettiin, jotta ylioppilaskunta voisi palvella kaikkia opiskelijoita – riippumatta opiskelupaikkakunnasta.
2017 & 2020
10 vuotta toiminnan aloittamisen jälkeen tehtiin Havtornen:ille mittava julkisivuremontti. Sen lisäksi tehtiin pienempi pintaremontti pandemiavuoden 2020 aikana, jolloin raikastettiin mm olohuoneen ja saunan ulkonäköä.
2024
Tänä päivänä Åbo Akademin ylioppilaskunta on toiminut Havtornen:issa yli 15 vuotta ja olemme iloisia siitä, että meillä on niin ainutlaatuinen ylioppilaskunnan talo, joka on kaiken lisäksi tarkoituksenmukainen sekä opiskelijoiden, opiskelijayhdistysten, yritysten että kaikkien vaasalaisten käytettävissä.